Onze geschiedenis

Voor het begin van onze vereniging moeten we al meer dan 100 jaar terug in de tijd. Hoewel in 1990 de 100ste verjaardag van onze vereniging werd gevierd, werd er in 1887 al een eerste vermelding gemaakt van muziekleven in Sint-Katelijne-Waver. Op dat moment sprak men echter nog van ‘fanfaren’ en nog niet van een harmonie. In de geschiedenisboeken werd toen vooral gesproken over ‘De Vereenigde Vrienden’ die de muziek in het dorp verzorgde. Een belangrijke persoon was de invloedrijke August Maes, die als schatbewaarder van de ‘fanfaren’ fungeerde. In het begin van de jaren ’20 werd Michel Hofmans tot voorzitter van de maatschappij verkozen. Als muziekmeester werd Leon Florus aangesteld.

Het jaar 1925 was een moeilijk jaar voor het muziekleven in de gemeente. Omwille van een verdeeld politiek landschap kwam het in dat jaar tot een splitsing van ‘De Vereenigde Vrienden’. Frans Ceulemans werd verkozen tot voorzitter van ‘De Vereenigde Vrienden’, terwijl Michel Hofmans en anderen een tweede fanfare stichtten met de naam ‘Sint-Catharina’. De rivaliteit tussen beide verenigingen ging zelfs zo ver dat ‘De Vereenigde Vrienden’ smalend ‘numero één’ en ‘Sint-Catharina’ ‘numero twee’ werd genoemd.

‘De Vereenigde Vrienden’ werden onder het voorzitterschap van Frans Ceulemans muzikaal geleid door de jonge August Op de Beeck, die het dirigeerstokje al opnam op 16-jarige leeftijd. ‘Sint-Catharina’ werd dan weer geleid door dirigent Frans Van Hoof. Er bleef een rivaliteit op zowel muzikaal, cultureel als politiek vlak tussen deze verenigingen tot vanaf 1935 het leven meer en meer in teken van de nakende oorlog kwam te staan.

De Tweede Wereldoorlog bracht loutering op muzikaal vlak. Onder impuls van Mon en Gust Hofmans werd de samensmelting tussen numero één  en numero twee een feit. De nieuwe vereniging ‘De Vereenigde Sint-Catharinavrienden’ zag in 1944 het levenslicht. August Op de Beeck bleef op post als muziekmeester. In 1946 werd het eerste bestuur van ‘De Vereenigde Sint-Catharinavrienden’ aangesteld. Als voorzitter werd Frans Luytens verkozen.

1962 was opnieuw een belangrijk jaar in de geschiedenis van onze vereniging. Enerzijds gaf August Op de Beeck na maar liefst 37 jaar het dirigeerstokje door aan François Smets. Anderzijds werd vanaf 1962 het predicaat Harmonie aangenomen in plaats van fanfare. Een nieuwe cyclus werd ingezet. In 1965 mocht de Vereniging het predicaat van ‘Koninklijk’ ontvangen, wat een mooie erkenning was.

Wijlen Frans Luytens bleef een toegewijde voorzitter van onze vereniging tot aan zijn dood in 1979. In datzelfde jaar werd de vereniging omgevormd naar een VZW. Vanaf dan was de vereniging onder zijn huidige vorm geboren, namelijk ‘De Koninklijke Harmonie De Verenigde Sint-Katarinavrienden vzw’. Na 1979 werd de rol van voorzitter overgenomen door wijlen Wilry Voet. Op heden is Bert Vanhauwaert voorzitter van de harmonie.

François Smets bleef tot in 1979 de Harmonie dirigeren. Nadien nam Jozef Pauwels het dirigeren op zich. Sinds 2006 wordt onze harmonie gedirigeerd door Tom De Haes.

    De Harmonie bedankt haar sponsors!